Szegény spenót, eleve hátrányos helyzettel indul, pedig nincs más bűne, csak hogy éktelen zöld. Ehhez képest azonban ételeink színezésére kiváló alapanyag, nálunk pedig a spenótos tészta a mai napig menő étel. Családomban valószínűleg időben magasra állítottam az ingerküszöböt, hiszen nálunk bárminek lehet zöld, avagy piros színe, nem okoz problémát. Nem kérdés, hogy a zöld piskóta is simán átcsúszott a szűrőn, leginkább azért, mert meglepően finom.

nemzeti torta

Hozzávalók a piskótához:

2 db tojás

2 evőkanál cukor

2 evőkanál rizsliszt

0,5 csomag sütőpor

1 evőkanál tejföl vagy görög joghurt

0,5 dl sűrű spenótvelő

Hozzávalók a túrókrémhez:

400 g görög joghurt

250 g túró

70 - 80 g cukor

30 g zselatin

vanília őrlemény

citrom reszelt héja

Hozzávalók a zseléhez:

fél kg piros gyümölcs (pl. ribizli, meggy, málna.)

20 g zselatin

2 evőkanál cukor/méz

citrom leve

 

Piskóta:

A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgákat összekeverjük a cukorral, spenótvelővel, hozzáadjuk a rizslisztet és a sütőport.  A fehérjét egy magas falú edényben kemény habbá verjük, majd óvatosan, fakanállal  a masszához forgatjuk. Egy szív alakú (a csúcstól az ívek összekapcsolása közötti távolság 21 cm.) tortaformába öntjük,  és szépen elegyengetjük. 

Előmelegített sütőben 180 fokon, körülbelül 20-25 perc alatt átsütjük. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a sütőajtót az első tíz percben ne nyissuk ki, mert különben a tészta összeeshet. Ha már aranybarna a színe, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ezt követően kivesszük a tésztát és a formában legalább öt-tíz percig hűlni hagyjuk. Én a sütést követően kivettem a formából, amit el is mostam.  Ez segített abban, hogy a tányérra helyezésnél, szeletelésnél a tészta ne ragadjon a forma aljához.

Túrókrém:

A joghurtot és az áttört túrót habverővel összekeverjük a cukorral, vaníliaőrleménnyel és a zselatinnal, egy citrom héjával ízesítjük, majd langyosra melegítjük. Ezt követően félretesszük és hagyjuk hűlni. Amikor kihűlt, de még nem dermedt meg, a tésztára borítjuk, elsimítjuk, ezt követően hűvösre, illetve hűtőbe tesszük.

Piros zselé:

A torta tetejére szánt gyümölcs felét pépesítjük, összeöntjük a maradék gyümölccsel, hozzákeverjük a zselatint, és ezt is langyosítjuk. Főzni nem szabad, csak addig melegíteni, míg a zselatin felolvad. Mikor már a gyümölcs is kezd sűrűsödni, az is mehet a torta tetejére.

 Írta: Kaveczki Andi