Imádom az aszpikos felvágottakat, sajnos azonban nem tudok elmenni amellett, hogy tele vannak ízfokozóval, tartósítóval, a többiről pedig tudni sem akarok. Gondoltam, itt az ideje sajátot készíteni... nem bántam meg.
Hozzávalók:
- 2-3 szelet füstölt sonka
- 0,4 kg mexikói zöldségkeverék
- 1 tasak zselatin (30 gramm)
- 1 liter víz
- só, bors, fokhagyma, ízlés szerint egyéb fűszerek.
A füstölt sonkáról legvágjuk a bőrét és a zsíros részeket, ez utóbbit én később pörkölt alaphoz használtam fel. A sonka húsos részét csíkokra vágjuk, feltesszük fél liter vízben főni. A sóval érdemes vigyázni, mert ha a sonka sós, akkor később nem szükséges plusz sót hozzáadni. Forrástól számítva, lassú tűzön, viszonylag hosszan, kb. 1 órán keresztül főzzük, az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk. Amikor elég puha, hozzáadjuk a mexikói zöldségkeveréket, (amennyiben szükséges) sózzuk, borsozzuk, beletörünk 3 gerezd fokhagymát, és további 15 percig főzzük. A tűzről levéve néhány percig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a zselatint. Szilkonos formába adagoljuk, legalább 3-4 órára, esetleg egy éjszakára a hűtőbe tesszük.